fbpx

Följ med in

Hotellets nya storsatsning

Gillar du att upptäcka och utforska nya saker? Det gör nya Vildmarkshotellet också. Här är allt, in i minsta detalj, skapat utifrån arketypen ”explorer” vilket gett hotellet en helt ny skepnad och ett nytt – mer aktivt – innehåll.

Vildmarkshotellet har legat i anslutning till Kolmårdens djurpark sedan 1984. Under 2018 påbörjades en omfattande renovering av byggnaden, både in- och utvändigt, inklusive hotellets 211 rum som inretts i nordisk vildmarksanda. För att komma närmare Kolmårdens stolthet, Bråviken, har hotellet byggts ut mot vattnet med flera terrasser.

Explorers

Under idéstadiet beslutades att renoveringen skulle ske utifrån arketypen ”explorer” vars fokus är att söka och upptäcka.

– Utifrån den linjen har vi sedan stött och blött inköp och materialval – allt för att skapa aktiva och hållbara miljöer, säger Jonas Andersson, F&B Manager på Vildmarkshotellet.

Kolmårdens djurpark har sedan länge arbetat för att skydda djur och miljö genom att ständigt utveckla hållbara lösningar för gästerna. I samband med renoveringen ville även hotellet kraftsamla i samma riktning.

– Jämfört med djurparkens arbete hade vi halkat efter något. Nu har vi verkligen tänkt till kring exempelvis materialval, vattenkonsumtion och matsvinn. Det är alltid svårt att ställa hållbarhet mot de volymerna som vi arbetar med, säger Jonas Andersson.

Vildmarkshotellet är Svanenmärkt och frukostbuffén är KRAV-märkt vilket innebär att minst 25 procent av råvarorna är KRAV-märkta.

Restaurangdelen har byggts ut, med cirka 90 platser, totalrenoverats samt fått en uteservering. Istället för vanliga ståbord i plast har hotellet låtit ett snickeri i Göteborg ta fram egendesignade bord och stolar i massivt trä.

Framför restaurangen har en helt ny bardel vuxit fram.

– Det är en förlängd del av hotellobbyn med egen meny och servering där man kan hänga och umgås.

I övrigt är restaurangen inredd i rustik stil och skapad för att passa både barnfamiljer och konferensgäster. Maten, hur den tillagas och presenterats har också setts över enligt djurparkens och hotellets hållbarhetslinje.

– Bufféer i all ära, men det blir lätt köstopp och man tar också väldigt mycket mer mat än vad man egentligen behöver.

Restaurang & Bar

Istället för bufféer till luncherna serveras olika soppor på sådant som kunnat tas tillvara samt portionerade rätter, både vegetariska och med köttprotein, över disk i ett satellitkök.

– Det är uppskattat att kökspersonalen kan prata och interagera med gästerna och svara på frågor som väcks, säger Jonas Andersson.

Istället för vanliga stolar och bord har restaurangen inretts med bänkbord. Ett aktivt val för att skapa interaktion.

 Det lirar med vildmarkstemat och jag vet att våra designers har velat skapa lite camping-känsla. Explorer, när det kommer till mat, handlar mycket om att utforska och prata om maten. Därför har vi försökt skapa ett matkoncept som väcker intresse. 

Konferensplan 1 stod klart redan i augusti 2018. Här finns kapacitet för 350 konferensgäster. Totalt har fem olika designers varit inblandade i renoveringen av hotellet. Konferensdelen står en norsk designer för. Den röda tråden, att upptäcka naturen och vildmarken, går igen även här.

– Vi vill att till och med fikastunden ska ha den känslan – vad som serveras till hur det presenteras. Därför jobbar vi mycket med hembakat och smaker från förr, säger Jonas Andersson.

Spa & Träning

Vildmarkshotellet har sedan tidigare en bad- och spa-avdelning. I samband med renoveringen tillkom ett gym med bland annat crosstrainers och löpband med utsikt över vattnet.

– Vi såg behovet, framförallt i konferenssegmentet. Hela profilen bygger på natur och vildmark men även, enligt explorer, aktiva möten. I dag erbjuder vi massor av aktiviteter till våra konferensgäster; att åka ribbåt, teamövningar i hur man gör upp eld eller promenader i våra vandringsleder. Snart är även vår äventyrsbana, som vi bygger i skogen, klar.

Intresserad av att veta mer eller boka – www.vildmarkshotellet.se